• slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


Bitlis Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
0 kişi
Sponsorlarımız
BÖLGEMİZİN TARIMSAL ÜRÜNDEKİ ZENGİNLİĞİ

ÜNALDI CEVİZİ
 
 İlimizin yıllık ceviz üretimi ise 4.000 ton' dur. Bu üretimin büyük bölümü Ünaldı cevizidir. Ünaldı cevizinin içi beyaz ve  dolgun olması ,kabuğu ince ve kırılması kolay olması, Kabuklu tane ağırlığı 18 – 25 gr '  olması, Yağ oranı yüksek, iç randımanı % 50 – 60 civarında olması ve Bileşimindeki yağlarda doymamış asitler bulunduğundan, sağlığa zararlı kolesterol birikimi ve damar sertliğini önleyici etkileri nedeniyle piyasada çok talep gören bir üründür.
 
BİTLİS'TE MEYVECİLİK

   

            

Bitlis İklim ve toprak özellikleri bakımından bir çok tür meyvenin yetişmesine olanak vermektedir. İlimizde ekonomik olarak en çok  ceviz,elma ve ,kiraz yetiştirilmekle beraber  Ünaldı'da ceviz, Ahlat'ta Elma,Kayısı ve Kiraz, Hizan'da Ceviz,fındık,fıstık  ve üzüm,Tatvan'da Elma, Merkez ilçede Elma,ceviz,nar  ve incir, Mutki'de ise ceviz,karadut,üzüm ön plana çıkmaktadır.

BİTLİS'TE PATATES ÜRETİM

İlimiz son yıllarda ülkenin patates ambarı olma yolunda büyük yol kat etmiştir. Yıllık üretimin 150.000 ton civarında olduğu ilimizde, ortalama dekara verimin 3.000 (dünya ort. 1.600kğ) kğ olarak dünya ortalamasının üzerindedir.Patates üretimin çoğunluğu Ahlat ve Tatvan ilçemizdedir.

BİTLİS'TE DOMATES ÜRETİMİ

Vangölü havzasında bulunan ilimizde son dönemlerde domates üretimi artmaya başladı. Yıllık 30 bin ton civarında domates üretimi yapılmakta olup, üretilen bu domatesler  çevre illere ve salça fabrikalarına pazarlanmaktadır.

BİTLİS'TE AYÇİCEĞİ ÜRETİMİ

İlimizde alternatif olarak ürün olarak yetiştirilen ayçiçeği yüksek yağ oranı ile (% 44) çiftçiler tarafından rağbet görmektedir.

BİTLİS' TE TÜTÜN ÜRETİMİ

Tütün tarımı, ilimiz Merkez, Güroymak, Hizan ve Mutki İlçelerindeki çiftçilerimizin önemli geçim kaynaklarından birisidir. Bitlis tütünü, kendine has özelliği, aroması ve nikotin oranının azlığı nedeniyle piyasada özel bir yere sahiptir. İlimizde 7000 dekarlık alanda 1050 ton üretim yapılmakta olup, üretilen bu tütünler tütün alımı yapan özel firmalara Tütün Üreticiler Birliği aracılığıyla pazarlanmaktadır.

BİTLİS'TE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ

Bitlis'te son yıllarda yem bitkileri üretimi alanlarında artış yaşanmaktadır.En çok yonca,korunga,fiğ ve silajlık mısır yetiştirilmektedir. İlimizin geniş ıslah edilebilir ve kiralanabilir mera, yayla ve otlakiye alanları mevcuttur.




Okunma Sayısı: 470


3.15.145.146








DİĞER HABERLER

Bunder

© Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top